| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marecki
|
|
witam
ja mam pytanie dotyczące schronów na Wądołach ( niewiem jaka to ulica ) mając 10 lat często jezdziliśmy tam rowerami ( 30 lat temu  )
jak pamietam schrony znajdowały sie w polu i tworzyły mały kompleksik , nie pamiętam już ile ich było czy dwa czy więcej i czy się łączyły
moje pytanie dotyczy czy w poblizu znajdował się może jakiś ważniejszy zakład dla którego te schrony powstały czy miały one służyć tylko mieszkańcom Wądołów ?
czy te obiekty jeszcze dziś istnieją ? _________________ www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
Z moich informacji wynika, że schrony te stanowiły zaplecze dla baterii przeciwlotniczej, która ulokowana była w ich obrębie (pośrodku placyku którego "ściany" wyznaczały schrony). Dawno nie byłem w tamtym rejonie, więc nie wiem nic na temat ich obecnego stanu zachowania. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marecki
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
Taka właśnie lokalizacja tejże baterii, wynikała zapewne z potrzeby zabezpieczenia ochrony przeciwlotniczej pobliskim Zakładom Kolejowym Rzeszy (obecne ZNTK), które w tamtym czasie zajmowały się produkcją zbrojeniową, oraz m.in. remontami samolotów wojskowych.
Poniżej mapka z zaznaczonymi obiektami chronionymi.
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marecki
|
|
no nadal mam watpliwości ponieważ te stanowiska znajdują się od strony północnej co wogóle nie pasuje do granic z polską , które były od południa
od tej strony co są schrony były tylko niemcy - więc po co stawiac stanowisko p-lot ? _________________ www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
| marecki napisał: | | od tej strony co są schrony były tylko niemcy - więc po co stawiac stanowisko p-lot ? |
Stanowiska OPLot. były z różnych stron miasta - od północy ochronę plot. w/w obiektom zapewniały baterie przeciwlotnicze rozmieszczone wokół lotniska. A poza tym samoloty bombowe, jak każde inne samoloty miały możliwość manewrowania, nikt nie zakładał przecież że muszą nadlecieć wyłącznie najkrótszą drogą. W ostatnim roku wojny lotnictwo alianckie operowało z terytorium Włoch, zaś sowieckie z terenów Ukrainy - Dolny Śląsk znajdował się więc w ich zasięgu. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marecki
|
|
ale z żadnej innej strony miasta nie ma takiego kompleksu , tylko tam
czyli oprucz parowozowni żadnego większego zakładu w bliskiej odległosci nie było w tamtym miejscu więc zostawiamy narazie że zostało to wybudowane na ukrycie dla pracowników z pobliskich zakładów  _________________ www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
Otóż są podobne inne kompleksy tego typu, na terenie miasta - konkretnie na lotnisku. Tam właśnie zostały pomyślane jako osłona i zaplecze dla stanowisk artylerii przeciwlotniczej.
Nie sądzę by miały to być schrony dla ludności, w tym również dla pracowników jakichś mniej lub bardziej oddalonych zakładów - po prostu są na to zbyt ciasne wewnątrz, natomiast jako schronienie dla obsługi działka plot., czy jako miejsce składowania amunicji do tegoż, nadają się znakomicie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mietek
|
|
rychu ma chyba rację.
Położenie granic niemiecko-polskich w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Z wojskowego punktu widzenia takie odległości nie mają istotnego
znaczenia dla obrony wymienionych na planiku obiektów kolejowych.
Gdy będę na wiosnę w Oleśnicy to przejadę się tam ponieważ nigdy tam nie byłem i tego obiektu nie widziałem
mietek. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| marecki napisał: | zostało to wybudowane na ukrycie dla pracowników z pobliskich zakładów  |
marecki, a popatrz tutaj i tutaj. A potem jeszcze rzuć okiem na mapę jaka odległość dzieli "wądołowe" schrony od ZNTK.
A propos, Kolego rychu, jakiej mapy to fragment?? _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marecki
|
|
wszystko ok tylko harakter wszystkich tych obiektów a zarazem kazdego z osobna jest zupełnie inny choć wszystkie są schronami
generalnie i reasumując dlamnie osobiscie położenie obiektu na Wądołach napewno nie jest przypadkiem i miało jakis cel , którego wyjasnienia jak narazie na tym forum nie znależliśmy - bo porównania do obiektów z lotniska są dlamnie śmieszne - na lotnisku wiadomo jaką miało pełnić role - ale tu w polu ? jedynym wyjasnieniem które jeszcze przychodzi mi do głowy jest że może obiekt ten miał bronić drogi i znajdowała się tam altyleria - ale to też słabe rozwiązanie _________________ www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Przyznam się szczerze, że nie widziałem tego stanowiska na oczy. Nie wiem jakiego kalibru działa były tam zamontowane, jak duża była to bateria.
Z tego co wiem, to baterie większego kalibru (np. niemieckie 8,8 ) mogły stacjonować nawet w odległości kilku kilometrów od chronionego lotniska. A wersja rycha (ochrona RAW Oels) jest jak najbardziej logiczna. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marecki
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
| marecki napisał: | | generalnie i reasumując dlamnie osobiscie położenie obiektu na Wądołach napewno nie jest przypadkiem i miało jakis cel , którego wyjasnienia jak narazie na tym forum nie znależliśmy - bo porównania do obiektów z lotniska są dlamnie śmieszne - na lotnisku wiadomo jaką miało pełnić role - ale tu w polu ? |
Kolego Marecki:
1. Oczywiście że umiejscowienie schronów na Wądołąch nie jest przypadkowe - tam (właśnie w szczerym polu - nikt przecież nie chciałby mieć stanowiska PLot. na swym podwórko, żeby lotnictwo waliło w nie jak w przysłowiowy bęben) było widać najbardziej dogodne miejsce do zainstalowania stałego stanowiska obrony przeciwlotniczej - czemu: bo w promieniu 2 km znajdują się 4 ważne obiekty, jakie - widać na mojej mapce.
2. Porównanie schronów z Wądołów do tych lotniskowych, jest jak najbardziej zasadne, ponieważ tam pełniły dokładnie tę samą funkcję - czyli osłony (np. przed odłamkami bomb) i zaplecza dla baterii artylerii przeciwlotniczej.
3. Jako oleśniczanin i tropiciel tutejszych zagadek, również bardzo chciałbym aby na terenie naszego szacownego grodu (być może na Wądołąch właśnie) mieścił się jakiś supertajny obiekt przemysłowy (podziemny, nadziemny, produkcyjny, doświadczalny, etc. - niepotrzebne skreślić), lecz niewiele na to wskazuje. Schrony tego typu jak na Wądołąch są raczej mało przydatne jako ukrycie dla większej ilości ludzi - byłem niegdyś wewnątrz, sprawdziłem, wiem!
4. Zdjęcia stanu obecnego tych obiektów postaram się wrzucić na forum w ciągu tygodnia.
Kolego Paulus76 - mapa z której skorzystałem, to światłokopia b. dokładnego planu miasta i okolic z przełomu lat 70/80-tych, sam nie pamiętam jak wpadła mi w ręce - przepraszam jednocześnie za jakość, nie dysponuję skanerem i musiałem ją fotografować. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Tak to wygląda z góry:
Trochę większe zbliżenie (większe jest już nieczytelne)
 _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|