| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez paulus76 dnia Sro Maj 14, 2008 9:45 pm, w całości zmieniany 8 razy |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zbyszek
|
|
Bardzo ładny zbiór , gratuluję.
Co stało się z napisem na płycie z piaskowca , która była wmurowana nad przejazdem pod bramą. Czy jest to ta sama płyta , która znajduje sie obecnie wewnątrz bramy ?.Płytę widać na kartce w kolorze sepi , te kartki drukowano jeszcze z klisz przedwojennych , natomiast na kartce z roku 1966 , już są wmurowane cegły. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Widokówka z Bramą wrocławską (w sepii) to polska, ale chyba przedwojenna produkcja.
Płyta znad bramy pochodzi z ok. 1885-90 r. i jej niemiecka treść była jakoby związana z przyszłym cesarzem Fryderykiem III, który jeszcze, jako następca tronu i właściciel zamku, sprzeciwił się rozbiórce tej bramy. Znam jej treść, ale nie potrafię przetłumaczyć. Ta płyta najpewniej zaginęła. Płyta w bramie ma inną treść (Psalm 127,1) i jest napisana po łacinie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Pocztówka jest powojenna. Z tyłu opisana: Wydawnictwo Instytutu Zachodniego, Drukarnia św. Wojciecha p.Z.P. w Poznaniu - 5301 - K-9754.
Treść napisu postaram się wkrótce przetłumaczyć i tu go zamieścić. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Pamięć mnie zawiodła. Sądziłem, że widziałem na niej datę 1935 r. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Być może istnieje też niemieckie, przedwojenne wydanie tej widokówki. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Trochę to trwało (czterowiersz krążył między Oleśnicą, Warszawą i Berlinem), ale w końcu się udało i oto obiecane tłumaczenie napisu z Bramy.
Najpierw oryginał:
Jene mögen auf Roß und Wagen trauen
Und in ihrem Thun auf Menschen bauen,
Wir aber hoffen auf Gott unseren Herren,
Der wird der Feinde Macht zerstören.
I tłumaczenie:
Jedni ufność w rumakach i wozach znajdują
a w dzialaniu na ludziach polegają,
lecz my mamy nadzieje w Bogu, Panu naszym,
który zniszczy moc naszych przeciwników.
Tradycyjnie podziękowania dla Jasia Graba i jego Familii  _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruzam Gość
|
|
Na stronie http://wroclaw.hydral.com.pl/2270,obiekt.html znalazłem widokówki,zdjęcia z różnych lat Oleśnicy.Niektórych nie znalazłem na tej stronie.Dlatego proszę pana Marka jeśli istnieje taka możliwość o zamieszczenie je na swojej stronie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Dziękuje za link do "Hydralu". Zobaczyłem na grafice zamkowej szczegół (mały kominek na wykuszu "Pałacu Wdów"), który nie był mi znany. Informacja o tym trafi do historii zamku.
Bardzo sobie cenię stronę hydral.com.pl, bowiem niekiedy można na niej znaleźć wiele ciekawych zdjęć. Szczególnie pałaców z oleśnickich wsi. Ponadto "dawcy" zdjęć umieszczają linki do książek, z których one pochodzą - zwiększa to możliwość poszukiwań. Jednak nie byłoby uczciwe, gdybym kopiował z wymienionej strony widokówki (zdjęcia) i zatem umieszczał na swojej stronie. Jeśli na stronie "hydralu" są ciekawe zdjęcia i pasują do tematu, którym się zajmuję - daje link do nich, np.:
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Palac_Brzezinka.htm
Zdarza się, że otrzymuję zdjęcie od mieszkańca wsi, o której piszę i umieszczam na stronie sądząc, że on je wykonał. Okazuje się, że jednak jedno pochodziło z "Hydralu" - szybko je usunąłem. Tak było ze zdjęciem kościoła w Ligocie Małej.
Mam wrażenie, że sponsorzy skanów widokówek nie dopuszczą do tego, aby na innej witrynie były takie, których u mnie nie ma. Z czasem trafią i na tę stronę.
Natomiast szybko strzelane zdjęcia zamku są w dużych ilościach na
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Zamek%20Ogolnie/index.htm |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Aktualizacja. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
A czy istnieją pocztówki Oleśnicy przedstawiające samolot przy bramie do JW?
tomek |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|