| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Które domy w Oleśnicy posiadały w czasie wojny schrony przeciwlotnicze, (piwnica przeciwlotnicza - Keller). Musiała ich być w mieście znaczna ilość.
Przeznaczone były jako schronienie dla ludności w czasie alarmu. Rozpoczęto ich przystosowanie ze zwykłych piwnic w 1943-1944 r. Rozpoznać je można po zamurowanych oknach lub po istnieniu metalowych okiennic, niekiedy drzwi metalowych oraz istnienia w piwnicach uchwytów do sprzętu gaśniczego. Można także zauważyć ślad po zamurowaniu przebitego przejścia w murze piwnicznym do sąsiedniego domu.
Zejścia do schronu były oznakowane, za pomocą malowanej na murze białej strzałki z napisem "Luftschutzraum". Zamurowane okienka piwniczne były oznakowane za pomocą trzech pionowych, białych pasów, co miało w wypadku zburzenia domu ułatwić akcje ratowniczą i odgruzowanie
uwięzionych tam ludzi. Czy takie oznakowanie gdzieś się zachowało? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
Poniemieckie domy przy ulicy Armii Krajowej oraz przy jej "odnogach" mają takie schrony, w sobotę lub niedzielę porobię fotki to je tu wrzucę. O ile oznaczenie Luftschutzraum było jako oczywiście niemieckie zamalowywane, tak mniej oczywisty skrót LSR "zwalczany" był z mniejszą gorliwością. Mimo to w Oleśnicy takiego nie kojarze  (ale są np we Wrocławiu na budynku Muzeum Narodowego i to kilka sztuk). |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Dzięki Mateusz, świetna robota!  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Pokazane na zdjęciach metalowe zamknięcia okien piwnicznych to chyba typowe zamknięcia przeciwpodmuchowe (zamykane z zewnątrz, bez uszczelek)? Inne niż na ul. Leśnej.
Przynajmniej jeden z tych schronów mógłby być zachowany w całości i stanowić element ścieżki dydaktycznej z historii Oleśnicy dla młodzieży szkolnej.
Przynajmniej 2-3 typowe schrony, dawniej pod opieką ZNTK, stały się własnością prywatną. Nie wiadomo co nowi właściciele z nimi zrobią. Chyba staną się magazynami. W innych miastach, większe schrony zostały udostępnione do zwiedzania.
Kudłaty - podziękowania. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kones1289
|
|
Na ulicy Ptasiej w jednym domu nr 5 znajduje sie schron w piwnicy. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Kolego kones 1289 można prosić o więcej szczegółów? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kones1289
|
|
Ulica Ptasia mieści sie tuż Przy duzym Parku obok torów . Na Ptasiej jest 6 budynków poniemieckich. Wiem tyle ze w domu nr 5 znajduje sie schron. Byłem tam raz w tym schronie nie było okien albo kedys były i zostały po wojnie zamórowane albo wogóle niebyło okien. Wiem tyle ze są tam jeszcze Drzwi pancerne do tego schronu. Niewiem czy w pozostałych domach poniemieckich są też schrony musiałbym sie popytać.
Dodane po 23 minutach:
Pomiliłem sie jest 8 domów poniemieckich. Postaram sie zrobic zdjecia tego schronu |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
jeśli chodzi o małe jedno, dwu rodzinne domy to schron i owszem w piwnicy mógł być, ale myślę że na zasadzie analogi z Anglii i II RP równie powszechne było kopanie LSR w ogródku, takie pozostałości być może mogły sie gdzieś jeszcze zachować. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Pan Jaworski, nie mogąc wejść na forum, przesłał mi swoje spostrzeżenia odnośnie domów, w których zachowały się oznaczenia wejścia lub okien schronów:
ul. Reymonta róg Tołstoja bez żywopłotu
ul. Sudoła 33/ 34
ul. Krzywoustego 76, 76 a
ul. Słoneczna 9- 15, cały "budynek pocztowy"
ul. Tołstoja 14- 15
ul. Armii Krajowej 14, 39 b, 39 c.
ul. Wesoła 20 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
nowe namierzone schrony OPL:
wspomniana już poczta, ładnie zachowane oznaczenia, zamiast pancernych przysłon okna schronu zamurowane;
Reja 15 - tu tylko strzałka, brak innych pozostałości na zewnątrz;
Moniuszki 14- ledwo widoczna strzałka (lub pas), podobnie jak na poczcie zamurowane okno, ładnie zachowane drzwi pancerne (zdjęcia z piwnicy dzięki uprzejmości jednego z mieszkańców - dziękuję!)
Moniuszki 1a - dawny teren magazynów PKP, widoczne oznaczenia i inny typ przysłon pancernych
Krzywoustego 76 - widoczne oznaczenia na jednej z bram oraz dwie strzałki wskazujące okna
Przychodnia na Ludwikowskiej tu ładny, duży LSR (przepraszam ale fotka mi nie wyszła!)
A na dokładkę mała zagwozdka z tą konstrukcją przy drodze na PKP, oglądałem ją dziś i niestety nie wiem czy to LSR, obiekt jest dość mały ale jego umiejscowienie może wskazywać na takie przeznaczenie (?)
Dodane po 1 godzinach 38 minutach:
pisząc o schronach przeciwlotniczych trzeba jeszcze pamiętać o tych z koszar , w "białych koszarach" budowanych w latach 30'tych schron przewidziano pod każdym budynkiem, ich oznaczenia (już w polskiej wersji) znajdują sie na nich do dziś:
Wkrótce sprawdzę jak sprawa przedstawiała sie w innych koszarach wybudowanych przecież znacznie wcześniej. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
w "czerwonych koszarach" zachowało się kilka oznaczeń schronów OPL - niestety wszystkie już polskie  , podejrzewam że podobnie jak w budynkach cywilnych były tu, w późnych latach 30'tych lub już 40'tych, dostosowane piwnice do standardów schronów OPL. Żadnych zewnętrznych lub wewnętrznych pozostałości jednak nie zauważyłem. Zdjęcie przykładowych oznaczeń z budynku dawnego WKU (czy ten budynek czeka tragiczna przyszłość tak jak sąsiedniego - pożar i ruina?? jak można pozwolić aby zabytki architektury koszarowej XIX wieku były bezpowrotnie niszczone??)
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Były mieszkaniec Oels przysłał mi list ze swoimi wspomnieniami z lat 43-45, gdy był uczniem Knabenschule. Opisuje głównie sprawy związane z alarmami przeciwlotniczymi i schronami. List ma objętość 1, 5 strony A4 i wymaga przetłumaczenia.
Pytałem obecnego właściciela schronu obok ZNTK o możliwość jego zwiedzenia - nie widzi problemu, ale dopiero na wiosnę. Wtedy zrobimy wycieczkę. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lc77 Gość
|
|
Proszę bardzo o ustalenie terminu wycieczki i poinformowaniu uczestników forum o tym fakcie. Jestem chętny i zapisuję się na tą wycieczkę! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
| Powrót do góry |
|
 |