Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Być może Forum zmieni lokalizację i adres!!!

Sala Ślubów i obrad za 700 000 zł

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Aktualności
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marekn
Dyrektor Forum

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią Paź 19, 2007 2:54 pm    Temat postu: Sala Ślubów i obrad za 700 000 zł
Odpowiedz z cytatem

Byłem i jestem zwolennikiem odtworzenia sali obrad Rady Miasta, podobnej do tej istniejącej w Oels w końcu XIX w. Były w niej 3 rzędy ław (dla 23 osób), umieszczonych amfiteatralnie (podobnie jak w polskim sejmie) i dodatkowo ławy dla gości i obsługi. Dla członków RM był wydzielony mały pokój odpoczynku i pracy. Nie wiem, czy obecnie realizowana przebudowa Sali Ślubów i obrad obejmuje modernizację w tym kierunku. Tego się nie można dowiedzieć. Albo wszystko dzieje się skrycie (jak i inne realizowane prace w UM), albo oleśnickie media nie są tym zainteresowane.
Ale jedno jest jasne, że koszty tej modernizacji wyniosą aż 700 000 zł (tę wartość podano w najnowszej gazetce UM w tabeli na str 4). Jest to jedna z bardziej znaczących pozycji w wydatkach budżetowych na 2007 r. Za tę sumę można oczekiwać nie Sali Ślubów, a Pałacu Ślubów. A jak ta sala będzie wyglądać - nie wiemy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Wto Paź 23, 2007 9:51 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Salę Ślubów i sąsiadujące z nią pomieszczenia znam (znałem) jak własną kieszeń od początku lat 80. Ale to już zupełnie inna historia...

Też jestem za tym, żeby sala obrad Rady przybrała wygląd sprzed ponad wieku. Tylko czy w takim przypadku, będzie mogła ona pełnić jeszcze inne role? Czy tak specyficzna przebudowa umożliwi korzystanie z niej nie tylko jako Sali Ślubów, ale też sali konferencyjnej czy koncertowej - bo przecież i w ten sposób bywa użytkowana?

Podejrzewam, że w kwocie 700.000,- zawierają się także wszystkie elektroniczno-techniczne gadżety, w które powinna być wyposażona taka sala. Co nie zmienia faktu, że suma jest spora...

Na czas remontu (do marca 2008) Sala Ślubów będzie przeniesiona do zamku.

"Urzędnicy obiecują, że sala zachowa swój niepowtarzalny klimat i styl. Autorką projektu jest Anna Marszałkiewicz z Wrocławia, która wcześniej zmieniała m.in. oleśnicki rynek."
Oleśniczanin nr 266/46 z 14.XI.2007r.

paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 9:52 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Już co nieco wiadomo:

"W sali zostanie zainstalowana m.in. ściana przesuwna, instalacja audio-video, ze ścian znikną boazerie i materiałowe wykończenia, zastąpione winylową tapetą i drewnianymi płytami. Zostaną wygospodarowane pokoje biurowe (z I piętra przeniesione zostanie biuro Rady i gabinet jej przewodniczącego), kuchnia i hall. Pojawią się podwieszane sufity, włoskie płytki, sztukateria, granitowe parapety, rolety w oknach, drewniane drzwi.
Po przebudowie sala ślubów ma mieć 75,7 m2, sala obrad Rady Miasta - 80,9 m2 (będą oddzielone przesuwnymi drzwiami). [...]
Krzesła będą w kolorach zielonym i pomarańczowym. Radni usiądą za stołami ustawionymi w podkowę."
(dm) Panorama Oleśnicka nr 50 (1211) 12-18 grudnia 2007 r.

Jak mam być szczery, to wcale mi się nie podoba Confused Jak widać "sala zachowa swój niepowtarzalny klimat i styl"...

paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Sro Mar 05, 2008 10:00 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sala czeka na wykonawcę

W ciągu dwóch tygodni rozstrzygnie się, kto będzie remontował Salę Ślubów w oleśnickim ratuszu. Tak przynajmniej zakładają urzędnicy, którzy kolejny raz ogłosili przetarg na wykonanie tych robót. Wcześniejszych nie udało się rozstrzygnąć.

Oleśniczanin z 5 marca 2008r.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Aktualności Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach