Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Być może Forum zmieni lokalizację i adres!!!

Oleśnickie ślady, wątki, echa...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rychu

PostWysłany: Pią Lis 02, 2007 5:19 pm    Temat postu: Oleśnickie ślady, wątki, echa...
Odpowiedz z cytatem

To mój pierwszy po rejestracji post na tym Szacownym Forum, dlatego witam serdecznie wszystkich Użytkowników.
Czytając temat dotyczący wzmianek o Oleśnicy w literaturze, doszedłem do wniosku że przydałby się również temat w którym moglibyśmy umieszczać wszelkie inne, nie tylko z literatury pochodzące oleśnickie wątki.
Na dobry początek zrzut ekranowy z czołówki serialu "Droga", w reżyserii Sylwestra Chęcińskiego, na którym uwidoczniony jest wiadukt drogowy, ponad torami i stacją kolejową Oleśnica Rataje.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 11:01 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Świetnie!

Ja pamiętam, że w latach '80 powstał teledysk (może to za duże słowo) grupy Universe - Blues na wpół do piątej rano. Założeniem wideoklipu było chyba pokazanie trasy kolejowej Oleśnica - Wrocław Smile Niestety, nie pamiętam czy widać w nim było choć kawałek Oleśnicy - to już tyle lat.
Na YouTube tego nie znalazłem, ale nie poddaję się i będę szukał dalej.

zbyszek69
Gość

PostWysłany: Wto Lis 06, 2007 11:38 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak , zgadza się . teledysk zespołu Universe zawiera fragment Oleśnicy. Kamera jest umieszczona w pociągu i widać za oknem trasę od młyna do glinianek, tak mniej więcej .
Powrót do góry
zbyszek

PostWysłany: Czw Lis 08, 2007 10:37 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W filmie WIELKA MAJÓWKA , jest taka scena na dworcu centralnym w Warszawie , gdzie główny bohater, grany przez Zamachowskiego , pyta się jakiegoś człowieka chyba o godzinę. Nagle facet bez przyczyny ucieka jakby w panice . Można tego pana czasem zobaczyć w Oleśnicy , mieszka tu.
Powrót do góry
rychu

PostWysłany: Czw Lis 08, 2007 3:13 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A czy przypadkiem oleśnicki dworzec nie został utrwalony w jakiejś produkcji filmowej...?
Mam jakieś mgliste wspomnienia, iż w latach 80-tych kręcono na nim sekwencje do filmu wojennego.
Powrót do góry
zbyszek

PostWysłany: Sob Lis 10, 2007 11:33 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie pamietam który to był rok , ale na fasadzie dworca wisiały czerwone flagi ze swastyką .Być może to była jedna flaga, to już tyle lat.Również peron pierwszy był filmowany , ale czy był to ten sam film czy inny trudno mi powiedzieć.
Powrót do góry
kod

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 6:30 pm    Temat postu: Film "Giuseppe w Warszawie"
Odpowiedz z cytatem

W roku 1964 wszedł na ekrany film "Giuseppe w Warszawie" w reż. Stanisława Lenartowicza. W Oleśnicy była kręcona scena, w której kilka osób wybiegało z bramy /sąsiadującej z "Domem chleba"/ przy obecnej ul. 3 Maja.
Na murze był wymalowany pionowo napis "Caffe" /był tam dość długo/. Widok na ratusz przysłaniała zasłona dymna. Nie pamiętam czy ta scena jest w filmie, ale pamiętam to wydarzenie, któremu towarzyszył ogromny tłum gapiów.
Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 6:57 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zbyszek, czy chodziło Ci o tę scenę?

Zamachowski pytał: "Proszę pana, gdzie tu jest bar?"

zbyszek

PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 10:40 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak Very Happy , to ta scena , z tego co pamietam ten pan pracował we wrocławskiej wytwórni filmowej i stąd się załapał.
Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Wto Lis 13, 2007 2:56 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Obejrzałem przed chwilą kolejny raz "Giuseppe w Warszawie". Obśmiałem się kolejny raz jak norka Very Happy. Niestety, sceny, o której pisała kod w filmie nie zauważyłem.

Przeszukałem też bazę polskich filmów www.filmpolski.pl. Przy części znajdujących się tam obrazów podane są plenery w jakich były one nagrywane. Oleśnicę znalazłem tylko dwukrotnie:

1. film z 1980r. Panienki

2. film z 2002r. Arche. Czyste zło.

rychu

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 1:45 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mignęła mi w TV zajawka nowego odcinka polsatowskiej "Fali zbrodni" i wydaje mi się że widziałem w niej sceny kręcone w oleśnickim zakładzie karnym.
Niepowtarzalna okazja aby zobaczyć ten zabytek XIX-wiecznej architektury od środka i bez wyroku skazującego Wink .
Emisja dzisiaj o 21 - Polsat.
Powrót do góry
kod

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 10:15 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z relacji świadków i statystów wynika, że w kawiarni KMPiK przy Placu Zwycięstwa kręcono ujęcia do filmu "Kung - fu" (premiera 1980).
Natomiast na dworcu PKP - do filmu "Kim jest ten człowiek" (premiera 1985). Prawdopodobnie o tym wydarzeniu piszą Zbyszek i Rychu. Podobno na starszych mieszkańcach idących na pociąg wstrząsające wrażenie zrobił autobus (mimo, że współczesny) ze śpiącymi wewnątrz hitlerowcami - w rzeczywistości zmęczonymi aktorami czy też statystami.
Niestety w przypadku tych filmów nie jest Oleśnica podana przy wymienianiu plenerów, nie wykluczone, że zrezygnowano z tych scen - tak jak w "Giuseppe..." A może ktoś oglądał i zauważył, że są te oleśnickie kadry w filmach ?
Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 10:26 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o "Kung-fu" to na dniach będę go miał i sprawdzę co i jak. Natomiast z "Kim jest ten człowiek" może być problem - z tego co wiem, film nie został dotąd wydany na żadnym nośniku.

A kadry z "oleśnickiego" odcinka "Fali zbrodni" już w nowym wątku Smile

Ostatnio zmieniony przez paulus76 dnia Wto Lis 20, 2007 11:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email    
zbyszek

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 10:54 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jest taki polski film pt. HAZARDZIŚCI , inspiracją był autentyczny napad na bank w Wołowie w 1962. Uczestnicy napadu byli mieszkańcami Oleśnicy , jeden pracował w fabryce obuwia , drugi w szkole .Co do reszty , to nie mam na dziś informacji . Nazwiska nie są tu potrzebne . Zrabowano wtedy ponad 12 milionów złotych.
Powrót do góry
interpio

PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 8:43 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moja "sąsiadka" - była pierwowzorem - bohaterki Hazardzistów, ta pani co kupowała w Kluczborku narzuty - kapy posługując się fałszywym 500 zł. banknotem.
Gdyby nie jej zamiłowanie do szmat, wcale lub tak szybko, nie wpadliby "kasiarze z Wołowa".
Do końca życia sąsiadka miała chyba jakąś traumę bo wiecznie była przestraszona, zalękniona i dziwnie przemykała się do swojego domu.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach