Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Być może Forum zmieni lokalizację i adres!!!

Oleśnickie odznaki cywilne w PRL.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Pamiątki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kudlaty

PostWysłany: Nie Paź 14, 2007 3:21 pm    Temat postu: Oleśnickie odznaki cywilne w PRL.
Odpowiedz z cytatem

Jeszcze niedoceniane bo to niby już tylko Oleśnica a nie Oels Twisted Evil stają się powoli ważnymi pamiątkami też już minionej epoki PRL, jednym z wielu epizodów w historii naszego miasta. Zapraszam szanownych forumowiczów do podzielenia się swoimi eksponatami!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marekn
Dyrektor Forum

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon Paź 15, 2007 9:31 am    Temat postu: Olesnickie odznaki cywilne - medal LZS
Odpowiedz z cytatem

Na awersie medalu znajduje się napis "Rada Miasta i Gminy". Na rewersie, z napisu i herbu wynika, że dotyczy on Oleśnicy. Jest to temat aktualny, sądząc z obecnej dyskusji na obradach Rady Miasta i Rady Gminy. Z tego może wynikać, że wcześniej miasto i gmina miały wspólny zarząd (?), samorząd (?).

Herb na tym medalu ma postać używaną w latach 1974 - 1989 (przyjęty na podstawie opinii prof. M. Haisiga) oraz pojawiał się na jednej z gazet oleśnickich już w latach 60-tych XIX w. Jest to heraldyczna wersja orła św. Jana (sugerowana również do przyjęcia przez Komisję Heraldyczną MSWiA w 2005 r. przy ocenie herbu Oleśnicy). Heraldyczny orzeł św. Jana, w odróżnieniu od używanego, jest prostszy do narysowania. Takie orły (godła) musiał umieć narysować kowal (lub inny rzemieślnik) na wytwarzanej tarczy. Jednak z drugiej strony, ten obecny, skomplikowany w rysunku orzeł, był używany od początków jego przedstawiania na pieczęciach i rzeźbach oleśnickich. A może wówczas to nie był orzeł? Może to był gołąb? Przeczytałem gdzieś, że w oryginalnym tekście hebrajskim biblii, był on zapisany jako gołąb św. Jana. Tłumacz omyłkowo przetłumaczył na orzeł i tak już pozostało. Musiałby się wypowiedzieć na ten temat znawca biblii (najwcześniejszych jej wydań hebrajskich) i naturalnie j. hebrajskiego. Na razie uznajmy, że ptak w herbie naszego miasta jest orłem.
Powrót do góry
rychu

PostWysłany: Pią Lis 02, 2007 9:48 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wprawdzie nie są to "odznaki", ale wydaje mi się że nie kolidują z tematem:
- tarcza szkolna Liceum im. J. Słowackiego z lat 70-tych
- tabliczka znamionowa urządzeń produkowanych w warsztatch szkolnych ZSZ w latach 80-tych

Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 5:11 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No to ja dorzucę naszywkę, którą kiedyś nosiłem na rękawie munduru.

kudlaty

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 10:06 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

naszywka nadal używana, mój brat nosi taką na mundurze Smile
Powrót do góry
an

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 12:42 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

małe dementi ;) (z góry przepraszam za offtop)

już nie używana, albowiem dobrych parę lat temu zapasy tychże naszywek skończyły się; od tego roku obowiązuje nowa naszywka, jak najbardziej wzorowana na poprzedniej :)

Daaglijks bij het vuur verhit
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Pamiątki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach