Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Być może Forum zmieni lokalizację i adres!!!

Oels na liscie Grundmanna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Historia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marecki

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 10:32 am    Temat postu: Oels na liscie Grundmanna
Odpowiedz z cytatem

Jest późna jesień 1944 r do Wrocławia i na Dolny Śląsk zaczynają docierać alianckie bombowce . Gunther Grundmann konserwator zabytków prowincji Dolnośląskiej zdążył przeprowadzić już transporty dzieł sztuki do 80 skrytek , które już znamy ...... ale to nie wszystko bo do lutego 1945 r kiedy Grundmann uciekł z Śląska też ukrywano dzieła sztuki panu konserwatorowi udało sie w tym czasie zorganizowac jeszcze ponad 100 skrytek, które może kiedyś my albo dzięki nam zostaną odkryte.
Oleśnica figuruje na liscie pod numerem 18 - .... Oleśnica (Oels) Oleśnicki Kościół Parafialny 1.Instytut Botaniczny Wrocław i Archiwum Miejskie Wrocławia

ale czy to wszystko ??? wiemy że w Kosciele Zamkowym był ukryty depozyt ale nie wiemy czy na tym jednym depozycie się skończyło .... ?
wiemy napewno że w latach wojny w zamku odbywały się rózne prace renowacyjne a dekret o ukrywaniu cennych dzieł sztuki wyszedł w 1943 r
być może te prace nie były przypadkowe i miały na celu przygotowanie solidnej skrytki ?

marekn
Dyrektor Forum

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 12:23 pm    Temat postu: Oels na liscie Grundmanna
Odpowiedz z cytatem

Skrytka nie była w kościele parafialnym, lecz w NMP i św. Jerzego, zwanym też prepozytowym. Tam cała zawartość spłonęła 24 stycznia 45 r. Napisano o tym na http://www.olesnica.nienaltowski.net/Kosciol_NMP_i_sw._Jerzego.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marecki

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 3:46 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

no to jeden skarb mamy odnaleziony , choć jestem ciekawy z jakiego żródła korzystał Pan Marek podając te informacje ?
w Raporcie Gębczaka nie ma wzmianki o spłonieciu depozytu
zatrzymam się na chwilkę przy kosciele - to według mnie najbardziej chyba urokliwa budowla w miescie i tak wspaniale usytuowana koło murów miejskich
pamietam jak po religii zawsze usiłowaliśmy dostać się do wieży poprzez kosciół NMP , niektórym się udawało ja zawsze byłem najcieższy i odpadałem już przy pokonywaniu sciany do pierwszych bel stropowych
pamiętam że wejscia do krypt były swobodne bo była zapadnięta podłoga ale tez nigdy się nie odważyłem tam wejsc , mając 10 lat ma się dużą wyobraznie Wink

pozdrawiam !!!

marekn
Dyrektor Forum

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 4:29 pm    Temat postu: Oels na liscie Grundmanna
Odpowiedz z cytatem

O zniszczeniu części Herbarium Silesiacum (Zielnik Śląski), która była rozmieszczona w Oleśnicy mówił kiedyś w TV naukowiec- botanik z UWr. Napisałem do niego i potwierdził ten fakt. Nazwiska nie pamiętam, ale często występuje w TV, opowiadając o roślinach na całym świecie.

Nikt nigdy nie wspominał, że w kościele NMP i św. Jerzego była krypta? Czy jest Pan tego pewien? To byłoby ciekawe ! Mogły tam być pojedyncze nisze grobowe o wymiarze trumny, ale głębokie (na kilka warstw).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marecki

PostWysłany: Wto Sty 08, 2008 8:11 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mineło ponad trzydziesci lat ale jakie takie wspomnienia jeszcze mam
niepamietam czy to była krypta pod zapadniętą podłogą czy tez dziura w scianie prowadząca pod posadzkę
ktoś wrzucił tam zdechniętego psa i to odstraszało aby tam włazić
fakt jest że cos pod podłogą przy scianie było
do koscioła dosawaliśmy się od strony murów , może jak ktoś z forum jest z ulicy Rzemieślniczej to pewnie będzie mógł napisać więcej bo to było ich ulubione miejsce zabaw

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Historia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach