| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Dwa lata temu malowano klatkę schodową w zabytkowym budynku, gdzie kiedyś był hotel "Goldenen Stern" (róg Wały Jagiellońskie i 3 Maja). Na suficie klatki schodowej był malowany plafon. "Malarze" doprowadzili do odpadnięcia całego tynku z sufitu. Gdyby tego nie zrobili i tak plafon by zamalowali. W domu na rogu M. Reja i 11 Listopada (naprzeciw Biblioteki) w bramach były także namalowane jakieś widoki (może Oleśnicy?) - także zostały zamalowane w latach 70-tych. Opowiadają, że w innych budynkach witraże z klatek schodowych zostały zamienione na zwykłe szyby. Przykładów bez liku (drzwi, balkony, ramy okienne, balustrady itd).
Ostatnio ozdoby architektoniczne jednego z domów zostały"wyrównywane" płytami styropianowymi. Grozi to także innym. Co możemy zrobić - powiadamiać konserwatora zabytków wosozwr@rubikon.pl
tel. (071) 343 65 01, (071) 344 38 92
Jednak wcześniej zadokumentujmy starą Oleśnicę - zróbmy fotki zabytkowych domów w których mieszkamy oraz sąsiednich (wszelkich ozdób, napisów, ich wnętrz, łącznie z piwnicami). Namówmy także znajomych mieszkających w innych zabytkowych budynkach. Także po to aby ocalić od zapomnienia (niedługo spadnie metalowa chorągiewka z datą wybudowania koszarowca przy ul. Lwowskiej). Może na tym forum zrobimy dział "fotograficzna dokumentacja zabytkowych budynków i ich wyposażenia" Ciekawe początki już były - schrony w domach. Niektórzy właściciele domów odnawiają je z pietyzmem. Np. dom w którym był zakład fotograficzny Maksa Herdena, Sąd Rejonowy i wiele innych. Jest wiele pozytywnych przykładów. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł stworzenia interaktywnej mapy przedwojennej Oleśnicy.
Po kliknięciu na kontur domu (na mapie Oels) otwierałaby się galeria z jego zdjęciami: ówczesnymi (jeśli istnieją) i obecnymi.
Wymaga to jednak obfotografowania wszystkich poniemieckich budynków. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
bardzo dobry pomysł! chętnie pomogę fotografować, może podzielimy się jakoś ulicami i do dzieła! (??) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
ten post na górze jest mój, ale z jakiś przyczyn się nie zalogowałem, powtarzam więc swoje poparcie dla tej inicjatywy i deklaruję chęć wspópracy.  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Myślę, że z tą akcją poczekamy na wiosnę. A zimę poświęcimy na przygotowania - rozpoznanie, podzielenie się robotą i zrobienie części informatycznej.
Może pomógłby nam w pracy Pan Ryszard Bober? _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Do robienia zdjęć należałoby namawiać mieszkańców domów. Oni mają nieograniczony dostęp i znają historię domu (np. osoba nie znająca domu nie zauważy windy kuchennej, nie będzie miała dostępu do pomieszczenia z piecem do wędzenia mięsa, zabytkowych piwnic, schronów itp). Namawiając mieszkańców domów zyskamy też nowych członków forum. Naturalnie potrzebny jest dobry aparat foto i doświadczenie. Pan Ryszard Bober, który zna wiele zakątków Oleśnicy, ma dobry sprzęt i doświadczenie - najpewniej wspomoże taką akcję - tym bardziej, że już wiele zabytkowych domów sfotografował. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
| paulus76 napisał: | | Myślę, że z tą akcją poczekamy na wiosnę |
pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą - zimą (zwłaszcza bezśnieżną) lepiej jest fotografować obiekty architektoniczne niż wiosną, czy latem - lepiej widać rzeźbę terenu, no i nie przesłaniają nam widoku liście na drzewach
mam kiepski aparat foto, ale postaram się dorzucić coś w temacie - bo inicjatywa jest przednia |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| Anonymous napisał: | | zimą (zwłaszcza bezśnieżną) lepiej jest fotografować obiekty architektoniczne niż wiosną, czy latem - lepiej widać rzeźbę terenu, no i nie przesłaniają nam widoku liście na drzewach |
A tutaj ja się też z Kolegą zgodzę. Jednak wydaje mi się, że tych budynków zasłanianych przez drzewa i krzaczory jest stosunkowo niewiele. Mam taki jeden na oku od dłuższego czasu i czekam, aż opadną wszystkie liście, bo jest na nim kilka ciekawych rzeczy. A wiem, że i w środku jest też co nieco ciekawostek.
Wszelaką pomoc przyjmiemy chętnie! Zapraszamy do współpracy!!! _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
W Panoramie Oleśnickiej nr 45 z 7-13.10.2007 ukazała się informacja o dotacjach miasta do remontów zabytkowych budynków. Osoby mieszkające obok mogą popatrzeć, czy elementy architektoniczne nie będą przykrywane styropianem, a drzwi zabytkowe nie wymienią na jakieś współczesne. W takich przypadkach konserwatorzy zabytków reagują zdecydowanie i wstrzymują remont.
3 Maja 62-63 elewacja
Sejmowa 5-9b elewacja
Matejki 17 elewacja
Matejki 11-1 la elewacja
Rynek 7-10 elewacja
Wrocławska 18 elewacja
Bociania 17 elewacja
Bociania 18 elewacja
Prusa 2 elewacja
Rynek 11 wymiana drzwi
Rynek 26 wymiana drzwi
Traugutta 4/Jadwigi wymiana drzwi
3 Maja 12 elewacja
3 Maja 11 elewacja
Bociania 19 elewacja
Kościelna 12 elewacja
Kościelna 14 elewacja
Kościelna 16-18 elewacja
Łużycka 16-18 elewacja
św. Jadwigi 8 elewacja
Bociania 3 el. + stolarka okienna
Rynek 49-Maja 72 wymiana drzwi
Rynek 45-46 6 elewacja
Obecnie w remoncie jest dom naprzeciw więzienia. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Pięknie odnowiono budynek na ul. Słowackiego (obok Liceum). Obecnie zakładają obudowę balkonów. Nie wiem czy będzie podobna do starej, gdyż nie mam zdjęcia sprzed remontu. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Odnowiono także budynek przy ul. 11. listopada (przed wojną nr 22) vis a vis Szkoły nr 7.
O podobne zabiegi aż się prosi budynek u zbiegu 11. listopada i Hallera. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zbyszek
|
|
Odnowiona elwacja na ul. Słowackiego którą tak chwalił kolega to akurat przykład żle wykonanej roboty, a mówiąc dosadniej to koszmar. W odpowiednim świetle widać żle pozacierane tynki, nie ma prawie żadej lini prostej na gzymsach .Sztukaterie zamiast odczyścić i wydobyć z nich rysunek zostały ponownie pomalowane , co jeszcze bardziej je rozmyło. Uzupełniane tynki cementowe będa się odparzać za kilka lat ponieważ stworzyły skorupę na tynkach wapienno cementowych . Niektóre odcinki gzymsów to poprostu tak zwana pędzlówa. Na dodatek każdy prawie każdy gzyms posiada coś takiego jak kapinos , ta firma nie przyjmuje tego do wiadomości .Nie jest to wina pracowników firmy ponieważ robotnicy w jednym miesiącu układają kostkę brukową , w drugim oklejają budynki styropianem , a w trzecim biorą się za zabytki.To nie pierwszy koszmar elewacyjny tej firmy . Obok szkoły muzycznej , gdzie na dole była pizzeria, firma wykonała równiez popis , piękne gzymsy po prostu sobie uprościła na mniej piękne , a jeden z łuków od strony ulicy to chyba jakiś żart.Ulica Sejmowa , lub kamieniczki nad Cecotem w rynku, to kolejne przykłady tak zwanych fachowców , ale to juz chyba inni . Kto odbiera takie roboty to nie wiem , wiem że we Wrocławiu takie coś by nie przeszło. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Możemy się cieszyć, że mamy na forum dobrego specjalistę który potrafi spojrzeć na odnowione zabytki krytycznym okiem. Co zrobić aby w Oleśnicy "takie coś" nie przechodziło? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zbyszek
|
|
Na jednym ze zdjęć jest pokazana pomalowana na zielono przegroda . Jest to część większej całości , pod nią były drzwi . Środek przegrody był wyjmowany , lub był na zawiasach i otwierano go aby był przelot powietrza w lecie. Warto jeszcze zerknąć na okna na klatce schodowej . |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|