Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Katastrofa Ts-11 Iskra w lipcu 94 roku

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Wojsko w Oleśnicy po roku 1945
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 12:24 pm    Temat postu: Katastrofa Ts-11 Iskra w lipcu 94 roku
Odpowiedz z cytatem

Witam.
02.07.1994 podczas zlotu lekkich konstrukcji amatorskich na lotnisku w Oleśnicy miała miejsce katastrofa ts-11 Iskra n/b 1714 z 40 PLMB w Świdwinie. Czy był ktoś z was na tym zlocie i czy może ma ktoś zdjęcia tego samolotu z dnia wypadku
Pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 1:20 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na jednym z for internetowych widziałem kiedyś zdjęcie tej maszyny w locie. Opisane: "prawdopodobnie okolice lotniska Oleśnica".
Niestety, wątek ten został "przycięty" i zdjęcia nie ma.

A jak napisano na innym forum:
Tajna/poufna jest tylko jednak katastrofa Iskry - ta, która miała miejsce w pierwszej połowie lat 90-tych w Oleśnicy podczas zlotu EAA.

Question

Pawel_2404

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 1:46 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tamto zdjęcie ja umieszczałem. Co do drugiego forum to czytałem o tej tajności. Ona nie była tajna tylko ciężko jest znaleźć info o niej z pewnych przyczyn. Może tutaj na forum się ktoś znajdzie kto ma jakieś zdjęcie bądź film z tamtego dnia.

p.s
Autorem pierwszego postu w tym temacie jestem ja Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Cze 20, 2008 8:11 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przypomnienie tego tragicznego zdarzenia.

Katastrofa wydarzyła się wkrótce po starcie samolotu TS-11 Iskra z lotniska w Oleśnicy. Samolot miał lecieć na lotnisko w Świdwinie. Pilot po starcie schował podwozie, na wysokości ok. 10 m wykonał dowrót w prawo i na wysokości blisko 15 m przeleciał nad zgrupowaniem "Zlot-94". Na wysokości ok. 60 m z prędkością przyrządową prawie 300 km/h zaczął wykonywanie beczki w prawo (nie schował klap startowych). Pierwszą fazę beczki wykonał ze zwiększonym kątem wznoszenia. W drugiej fazie beczki w locie odwróconym samolot zaczął gwałtownie tracić wysokość i obracać w prawo. Maszyna zderzyła się z ziemią przechylona ok. 90° na prawe skrzydło. Tor lotu pochylony był o 20°, klapy zaskrzydłowe znajdowały się w położeniu do startu.

Przyczyną katastrofy było doprowadzenie do przeciągnięcia samolotu podczas wykonywania, tuż po starcie, nie przewidzianej w zadaniu beczki na niebezpiecznie małej wysokości, z małą prędkością i klapami zaskrzydłowymi wypuszczonymi w położenie do startu.

Iskrę pilotował mjr pil. inż. Piotr Siekański (ur. 1957), absolwent WOSL z 1980 r., dowódca eskadry lotniczej z 40. pułku lotnictwa myśliwsko-bombowego w Świdwinie. Został pochowany na cmentarzu miejskim w Jędrzychowicach.

Gość

PostWysłany: Pią Lip 18, 2008 10:34 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tekst pochodzi z "Pamięci Poległych Lotników 1945-2002". (Muszę sprawdzić dokładnie bo mam tę książkę w domu)
Jest w nim niestety kilka nieścisłości.
Pozdrawaim
Paweł Siekański
Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Lip 18, 2008 10:57 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Anonymous napisał:
Tekst pochodzi z "Pamięci Poległych Lotników 1945-2002".

Dokładnie, tekst i zdjęcia pochodzą z tej książki. Nie podałem źródła - mea culpa.

Anonymous napisał:
Jest w nim niestety kilka nieścisłości.

Jeśli możesz je sprostować, będę wdzięczny.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Wojsko w Oleśnicy po roku 1945 Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach