| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Myślę, że każdy miał kiedyś problem z lokalizacją obiektu/budynku ze starej pocztówki lub zdjęcia. I dlatego ten wątek
Na początek moje "problemy".
I ten ze strony p. Marka. Od 1,5 roku mnie męczy...
 _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| marekn napisał: | | Czy zdjęcie pierwsze to weterynaria? |
Faktycznie! No to jedno z głowy
Kilka dni temu myślałem, że rozwiązałem zagadkę trzeciego obrazka... Ale to niestety było tylko kilka architektonicznych podobieństw:
| marekn napisał: | | Właścicielem sklepu (restauracji, kawiarni itd.) na rogu był Emmo Lochmann. |
Wydaje mi się, że tam chyba jednak stoi Lachmann. Kilkoro Lachmann'ów w spisach znalazłem, ale żadna lokalizacja mi nie pasuje. Widokówka jednak pochodzi z końca XIX wieku, a znane mi spisy są późniejsze.
Reszta obrazków na tej widokówce jest opisana, a tutaj jakiś napis znajduje się po lewej stronie od obrazka.
 _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Rzeczywiście na widokówce jest nazwiska Lachmann i o nim myślałem pisząc. Po I wojnie światowej wiele firm i mieszkańców Oleśnicy zniknęło z miasta (wielu zginęło na froncie) i dlatego tak trudno odszukać mieszkańców sprzed 1914 r. wg spisu z 1921 r.
Pokazany wycinek widokówki został mi przysłany bez napisu. Może napis z lewej nie był związany z treścią obrazka i dlatego nie został ujęty. Być może, że widokówka stanowiła reklamę sklepu (?) Lachmanna i żaden opis nie był potrzebny. Zapewne dowiemy się częściowej prawdy, gdy aktualny oleśnicki właściciel tej widokówki, zechce ofiarować jej skan do umieszczenia na stronie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lena
|
|
Witam, nie bardzo się orientuję w historii Oleśnicy, ale czy budynek na trzecim zdjęciu to nie jest czasem któryś z domów na 11 Listopada  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
Przedwojenni mieszkańcy Oels nie zidentyfikowali ulicy pokazanej wyżej na litografii (narożny dom ze sklepem, restauracją itp. Emmo Lachmanna). Być może, że kiedyś natrafimy na inną widokówkę i zagadkę rozwiążemy.
Niezidentyfikowany dom z balkonem (wspomniany przez Lenę), ma na dachu maszt flagowy. Taki maszt stawiano na budynkach urzędowych. Budynki urzędowe po I wojnie światowej często zmieniały właścicieli i dlatego można sądzić, ze był to były budynek urzędowy (np. wojska) sprzedany do zasiedlenia. Oglądałem budynki na 11 listopada i ich tylnej strony nie dopasowałem do poszukiwanego. Może młodsze oko taką zbieżność znajdzie? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lena
|
|
Odnosnie trzeciego zdjęcia , poprostu kojarzę ten budynek z czymś. Wdaje mi się, że go gdzieś widziałam. Niestety w tej chwili nie mogę sprawdzić, ponieważ nie mieszkam w Oleśnicy. Jak tylko będę w Oleśnicy to sprawdzę. Pozdrawiam.  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marecki
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mietek
|
|
Uzupełnienie do postu marekn z dnia 05.07.2008
W budynku (na zdjęciu środkowym) na rogu ul. 3 Maja i Kilińskiego, w wejściu widocznym na zdjęciu, po wojnie aż do 2 połowy lat 50-tych znajdował się kiosk z gazetami.
Informacja ta jest o tyle ciekawa, że w tamtych latach bardzo trudno było kupić tygodniki np. "Dookoła Świata", za którymi trzeba było dosłownie biegać po wszystkich kioskach w mieście.
Dom ten rozebrano w czasie budowy obecnego budynku nazywanego dawniej
"gigantem".
Mietek |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
borysz
|
|
Zadziwia mnie nieprzemijająca chęć niektórych forumowiczów do wyważania dawno temu otwartych drzwi. I tak: Fot. Nr1-Weterynaria. Zarówno dane autora zdjęć jak i wykonawcy skanów znajdują się w Książce telefonicznej. Nie prościej było zadzwonić i zapytać? Dalej: fota przy poście z dnia 04.04.08. Przedstawia dobrze znany, choć od dawna nie istniejący budynek szpitala /przytułku/ .Zbombardowany i spalony pod koniec wojny budynek mieścił się dokładnie naprzeciw sklepu ,,Bata" - przy ul.Lwowskiej, od skrzyżowania z 11-go Listopada dalej w kierunku Rynku.Można potwierdzić pytając starszych mieszkańcow Oleśnicy : Pana Jerzego Pyzika, Borysza, a nawet Koda, który choć wprawdzie młody wiekiem, posiada sporą wiedzę o starej Oleśnicy. Pozdrawiam uczestników Forum. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
| borysz napisał: | | Zadziwia mnie nieprzemijająca chęć niektórych forumowiczów do wyważania dawno temu otwartych drzwi. I tak: Fot. Nr1-Weterynaria. Zarówno dane autora zdjęć jak i wykonawcy skanów znajdują się w Książce telefonicznej. Nie prościej było zadzwonić i zapytać? |
A dlaczego nie zapytać o to na Forum, wszak wykonawca skanów pojawia się i tutaj? A książki telefonicznej nie posiadam
| borysz napisał: | | Dalej: fota przy poście z dnia 04.04.08. Przedstawia dobrze znany, choć od dawna nie istniejący budynek szpitala /przytułku/. |
To dobrze mi znane zdjęcie było wstawione w celu porównania z budynkiem widniejącym jako ostatni w pierwszym poście (03 Kwi 2008 01:56 pm).
| borysz napisał: | | Można potwierdzić pytając starszych mieszkańcow Oleśnicy : Pana Jerzego Pyzika, Borysza, a nawet Koda, który choć wprawdzie młody wiekiem, posiada sporą wiedzę o starej Oleśnicy. |
Według mojej wiedzy co najmniej dwie z wymienionych powyżej osób udzielają się na Forum, więc dla mnie umieszczenie tutaj zdjęć jest równoznaczne z zadaniem im pytania.
Również pozdrawiam. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|