Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gdzie to było, gdzie to jest?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Architektura / budownictwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 2:56 pm    Temat postu: Gdzie to było, gdzie to jest?
Odpowiedz z cytatem

Myślę, że każdy miał kiedyś problem z lokalizacją obiektu/budynku ze starej pocztówki lub zdjęcia. I dlatego ten wątek Smile

Na początek moje "problemy".

I ten ze strony p. Marka. Od 1,5 roku mnie męczy...

marekn
Dyrektor Forum

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 9:47 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy zdjęcie pierwsze to weterynaria?

Zdjęcie drugie - wysłałem zapytanie do Oelserów. Większe zdjęcie
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Forum_Historyczne/zagadkowa_ulica.jpg
Właścicielem sklepu (restauracji, kawiarni itd.) na rogu był Emmo Lochmann. Trudno go znaleźć w spisach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:56 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

marekn napisał:
Czy zdjęcie pierwsze to weterynaria?

Faktycznie! No to jedno z głowy Smile

Kilka dni temu myślałem, że rozwiązałem zagadkę trzeciego obrazka... Ale to niestety było tylko kilka architektonicznych podobieństw:

marekn napisał:
Właścicielem sklepu (restauracji, kawiarni itd.) na rogu był Emmo Lochmann.

Wydaje mi się, że tam chyba jednak stoi Lachmann. Kilkoro Lachmann'ów w spisach znalazłem, ale żadna lokalizacja mi nie pasuje. Widokówka jednak pochodzi z końca XIX wieku, a znane mi spisy są późniejsze.
Reszta obrazków na tej widokówce jest opisana, a tutaj jakiś napis znajduje się po lewej stronie od obrazka.

marekn
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Kwi 04, 2008 12:40 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście na widokówce jest nazwiska Lachmann i o nim myślałem pisząc. Po I wojnie światowej wiele firm i mieszkańców Oleśnicy zniknęło z miasta (wielu zginęło na froncie) i dlatego tak trudno odszukać mieszkańców sprzed 1914 r. wg spisu z 1921 r.

Pokazany wycinek widokówki został mi przysłany bez napisu. Może napis z lewej nie był związany z treścią obrazka i dlatego nie został ujęty. Być może, że widokówka stanowiła reklamę sklepu (?) Lachmanna i żaden opis nie był potrzebny. Zapewne dowiemy się częściowej prawdy, gdy aktualny oleśnicki właściciel tej widokówki, zechce ofiarować jej skan do umieszczenia na stronie.
Powrót do góry
lena

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 10:50 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam, nie bardzo się orientuję w historii Oleśnicy, ale czy budynek na trzecim zdjęciu to nie jest czasem któryś z domów na 11 Listopada Question Very Happy
Powrót do góry
marekn
Dyrektor Forum

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 2:57 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przedwojenni mieszkańcy Oels nie zidentyfikowali ulicy pokazanej wyżej na litografii (narożny dom ze sklepem, restauracją itp. Emmo Lachmanna). Być może, że kiedyś natrafimy na inną widokówkę i zagadkę rozwiążemy.

Niezidentyfikowany dom z balkonem (wspomniany przez Lenę), ma na dachu maszt flagowy. Taki maszt stawiano na budynkach urzędowych. Budynki urzędowe po I wojnie światowej często zmieniały właścicieli i dlatego można sądzić, ze był to były budynek urzędowy (np. wojska) sprzedany do zasiedlenia. Oglądałem budynki na 11 listopada i ich tylnej strony nie dopasowałem do poszukiwanego. Może młodsze oko taką zbieżność znajdzie?
Powrót do góry
lena

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 5:46 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Odnosnie trzeciego zdjęcia , poprostu kojarzę ten budynek z czymś. Wdaje mi się, że go gdzieś widziałam. Niestety w tej chwili nie mogę sprawdzić, ponieważ nie mieszkam w Oleśnicy. Jak tylko będę w Oleśnicy to sprawdzę. Pozdrawiam. Very Happy
Powrót do góry
marecki

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 9:32 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ten budynek kojarzysz ze szkołą nr 1 Wink

marekn
Dyrektor Forum

PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 7:30 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Paulus 76 pytał o budynek z firmą Emmo Lachmanna http://www.olesnica.nienaltowski.net/Forum_Historyczne/zagadkowa_ulica.jpg
Jest to budynek stojący na rogu 3 Maja i Kilińskiego przed 1905 r.
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Forum_Historyczne/poczta1909.jpg
W 1905 r. dobudowano do drugiego budynku - przedszkole.
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Forum_Historyczne/magazinstrasse.jpg
Powrót do góry
Mietek

PostWysłany: Nie Lip 06, 2008 3:59 pm    Temat postu: Uzupełnienie
Odpowiedz z cytatem

Uzupełnienie do postu marekn z dnia 05.07.2008
W budynku (na zdjęciu środkowym) na rogu ul. 3 Maja i Kilińskiego, w wejściu widocznym na zdjęciu, po wojnie aż do 2 połowy lat 50-tych znajdował się kiosk z gazetami.
Informacja ta jest o tyle ciekawa, że w tamtych latach bardzo trudno było kupić tygodniki np. "Dookoła Świata", za którymi trzeba było dosłownie biegać po wszystkich kioskach w mieście.
Dom ten rozebrano w czasie budowy obecnego budynku nazywanego dawniej
"gigantem".

Mietek
Powrót do góry
borysz

PostWysłany: Pon Lip 07, 2008 9:31 am    Temat postu: Identyfikacja fotografii
Odpowiedz z cytatem

Zadziwia mnie nieprzemijająca chęć niektórych forumowiczów do wyważania dawno temu otwartych drzwi. I tak: Fot. Nr1-Weterynaria. Zarówno dane autora zdjęć jak i wykonawcy skanów znajdują się w Książce telefonicznej. Nie prościej było zadzwonić i zapytać? Dalej: fota przy poście z dnia 04.04.08. Przedstawia dobrze znany, choć od dawna nie istniejący budynek szpitala /przytułku/ .Zbombardowany i spalony pod koniec wojny budynek mieścił się dokładnie naprzeciw sklepu ,,Bata" - przy ul.Lwowskiej, od skrzyżowania z 11-go Listopada dalej w kierunku Rynku.Można potwierdzić pytając starszych mieszkańcow Oleśnicy : Pana Jerzego Pyzika, Borysza, a nawet Koda, który choć wprawdzie młody wiekiem, posiada sporą wiedzę o starej Oleśnicy. Pozdrawiam uczestników Forum.
Powrót do góry
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pon Lip 07, 2008 10:39 am    Temat postu: Re: Identyfikacja fotografii
Odpowiedz z cytatem

borysz napisał:
Zadziwia mnie nieprzemijająca chęć niektórych forumowiczów do wyważania dawno temu otwartych drzwi. I tak: Fot. Nr1-Weterynaria. Zarówno dane autora zdjęć jak i wykonawcy skanów znajdują się w Książce telefonicznej. Nie prościej było zadzwonić i zapytać?

A dlaczego nie zapytać o to na Forum, wszak wykonawca skanów pojawia się i tutaj? A książki telefonicznej nie posiadam Wink

borysz napisał:
Dalej: fota przy poście z dnia 04.04.08. Przedstawia dobrze znany, choć od dawna nie istniejący budynek szpitala /przytułku/.

To dobrze mi znane zdjęcie było wstawione w celu porównania z budynkiem widniejącym jako ostatni w pierwszym poście (03 Kwi 2008 01:56 pm).

borysz napisał:
Można potwierdzić pytając starszych mieszkańcow Oleśnicy : Pana Jerzego Pyzika, Borysza, a nawet Koda, który choć wprawdzie młody wiekiem, posiada sporą wiedzę o starej Oleśnicy.

Według mojej wiedzy co najmniej dwie z wymienionych powyżej osób udzielają się na Forum, więc dla mnie umieszczenie tutaj zdjęć jest równoznaczne z zadaniem im pytania.

Również pozdrawiam.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Architektura / budownictwo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach