| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Wycinek widokówki z 1986 roku, dokumentujący jakieś wydarzenie na oleśnickim Rynku.
Nędzna jakość zdjęcia, ale tak wydana była ta widokówka.
Kto zgadnie co obrazek przedstawia? Ja już chyba wiem  _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
interpio
|
|
To chyba raczej nie święto 22 lipca, bo pogoda nie najlepsza. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
To nie było oficjalne święto narodowe, choć... przez lata traktowane było jak święto  _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
zdradź odpowiedź, strasznie mnie to ciekawi a nie bardzo mam koncepcję  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekn Dyrektor Forum
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Mnie się wydaje, że to Wyścig Pokoju. Pamiętam, że w latach 80 lotny start odbył się w Rynku. Szukałem w internecie jakiś informacji, niestety nie znalazłem. _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Zdjęcie w temacie, nadesłane przez internautę.
Czołówka Wyścigu Pokoju wjeżdżająca z Rynku w ulicę Wrocławską. Rok? Przypuszczam, że pierwsza połowa lat 60.
 _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
borysz
|
|
___Moje uwagi do obrazka Rynku 1986.____________________________
Oględziny obrazka w powiększeniu wskazują,że jest to raczej lichy dowcip, a nie widokówka. Widoczne ślady rastra na jasnych fragmentach wskazują, że jest to ilustracja z gazety, i to marnej jakości.Co do sytuacji na obrazku można powiedzieć, że nie przedstawia ona jakiegoś istotnego dla miasta wydarzenia. Dzień jak codzień, jeśli nie liczyć grupki osób przed wejściem do UM. Jest to raczej obraz przygotowań do jakiejś, zresztą niewielkiej imprezy. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kudlaty

|
|
| borysz napisał: | ___Moje uwagi do obrazka Rynku 1986.____________________________
Oględziny obrazka w powiększeniu wskazują,że jest to raczej lichy dowcip, a nie widokówka. Widoczne ślady rastra na jasnych fragmentach wskazują, że jest to ilustracja z gazety, i to marnej jakości.Co do sytuacji na obrazku można powiedzieć, że nie przedstawia ona jakiegoś istotnego dla miasta wydarzenia. Dzień jak codzień, jeśli nie liczyć grupki osób przed wejściem do UM. Jest to raczej obraz przygotowań do jakiejś, zresztą niewielkiej imprezy. |
, jeśli tak wyglądały zwykłe dni w Oleśnicy to jak wyglądały niezwykłe?? cały rynek wzdłuż kamienic otaczają ludzie (i to dość sporo) myślę że nie wszyscy oni idą do pracy lub szkoły . Fotka na bank przedstawia jakąś dużą impreze ważną dla Oleśniczan. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rychu

|
|
Wyraźny raster nie dowodzi "gazetowego" pochodzenia zdjęcia - widywałem pocztówki jeszcze gorszej jakości niż powyższa.
W kwestii okoliczności uwidocznionych na zdjęciu - po powiększeniu wyraźnie widać tłumek ludzi blokujących wjazd na ulicę Św. Jadwigi (wtedy: 22-go Lipca), można więc przypuścić że normalny ruch kołowy był wstrzymany przynajmniej w tej części Rynku, a więc raczej była do tego jakaś nadzwyczajna okazja. A jaka to była okazja, zapewne wyjaśniłoby odczytanie transparentu, rozciągniętego ponad ulicą na wysokości wjazdu w ul. 3-go Maja (wtedy: 1-Maja).
Ze względu na jakość zdjęcia jest to jednak niemożliwe. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paulus76 Dyrektor Forum

|
|
Tak wygląda cała, zresztą bardzo popularna widokówka. Co do jakości nie wypowiadam się, bo to widać - nie jest to wina skanera!
Mogę zamieścić skan w lepszej rozdzielczości, ale wątpię czy to cokolwiek pomoże. Transparentu na pewno nie odczytamy... _________________ Paweł |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|