Forum Historia Oleśnicy Historia Oleśnicy
Forum pasjonatów historii Oleśnicy

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Być może Forum zmieni lokalizację i adres!!!

"Fala zbrodni" w Oleśnicy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 2:08 am    Temat postu: "Fala zbrodni" w Oleśnicy
Odpowiedz z cytatem

Zamieszczam kilkanaście klatek "Fali zbrodni" z odcinka nagrywanego w oleśnickim więzieniu.
Ponieważ nie rozróżniam tego serialu od innych seriali kryminalnych (np. "Kryminalni"), nie będzie komentarza.

Ciąg dalszy nastąpi za tydzień.

Uff... W końcu dało mi się dorwać do sieci i z daleka (Rzeszów) wrzucam screenshoty z następnego odcinka "Fali zbrodni" dziejącego się w oleśnickim "więźniu".

Czy to autentyczne plany więzienia?

rychu

PostWysłany: Wto Gru 18, 2007 8:13 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Właśnie przed kilkunastu minutami przelatując po kanałach telewizyjnych zauważyłem kadr z naszą ulicą Wały Jagiellońskie i więziennym murem. Okazuje się, że również realizatorzy polsatowskiego serialu "Pierwsza miłość" nakręcili część scen w oleśnickiej placówce penitencjarnej, oraz w jej najbliższym otoczeniu.

A propos oleśnickiego Zakładu Karnego, usłyszałem ostatnio, iż lider grupy Wały Jagiellońskie - Rudi Schubert, odbywał w nim właśnie karę odosobnienia i stąd potem wzięła się nazwa grupy - właśnie od nazwy ulicy przy której mieści się ZK. Jak zarzeka się mój informator, taką genezę nazwy zespołu przedstawił R. Schubert w programie telewizyjnym Niny Terentiew, pt. "Bezludna wyspa".
Może się to wydawać dziwne, zwłaszcza zważywszy na fakt, iż oleśnicki ZK w tamtych latach to była "S-ka", czyli placówka dla osadzonych - powiedzmy, hm... słabowitych na zdrowiu (również tym psychicznym) - a na takiego Rudi nie wygląda.
Nie wiem czy to prawdziwa informacja - jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat, niech dopowie (w końcu to dział "Pogaduchy". Smile ).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulus76
Dyrektor Forum

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 7:37 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przed chwilą w Wideotece Dorosłego Człowieka był Rudi Schubert i opowiadał m.in. o problemach z dwuznaczną nazwą zespołu. Tłumaczył jednak, że pochodzi ona od ulicy, ale w Gdańsku. Mieścił się przy niej klub studencki Żak oraz Komitet Wojewódzki PZPR. Wątek oleśnicki się nie pojawił Wink

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Historia Oleśnicy Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach